15 Ocak 2013 Salı

"YAŞLI KOKUSU"







 Ne yazık ki evet, birçok insan icin kabul görmuş böyle bir kavram söz konusudur. Yaşlı diye nitelendirdiğimiz insanların kendilerine has kokuları vardır. Hepsi icin değil, ama bircok yaşlı için bu koku vardır. Çünkü bu koku, kişilerin evlerine sinmistir. Bir eve girdiğinizde hemen anlayabilirsiniz evde yaşayan insan/insanların yaş ortalamasını. Bu koku çoğu zaman çoğu insanın içini bayan bir kokudur. Fakat, bu koku çesitli nedenlerden dolayı yıllar içerisinde ortaya çıkar ve çoğalır. Çok çesitli hastalıklardan dolayı birçok ilaç kullanımı bu kokuyu oluşturan nedenlerden biridir. Ayrıca tek başına yaşayan ve doğal olarak çevreye karsı kendini korumasız hisseden yaşlının kapı,pencere ne varsa sıkı sıkıya kapalı tutması da bir neden olabilir.
            Ayrıca söz konusu kokuya sebep olarak, sözde yaşlı insanlar eskisi kadar temizliğe özen göstermemektedir. Muhtemel vucut uvuzları ağrıları, sıkıntılar, eğilip kalkamamalar genel temizlik ya da ev temizliği olsun bircok konuda eskiye göre büyük farkların olmasına neden olur. Tabi yılların birikimiyle oluşan, çöp ev mevzusu da vardır. Yıllar boyu her bulduğunu lazım olur, şuna veririm, buna veririm şeklinde düşüncelerle biriktiren ve daha çok evin annesi olan " yaşlı " yillar içersinde oluşan kokuya alışır ve algılamaz. Sayıları durmadan artan evcil hayvan sayısı 
ve bitkiler de çoğu normal yaşlı evlerinde kokuya destek olur.


Bazı yaşlı insanlar ise çok çok güzel kokar. Bu meyve, pudra, kolonya karısımı değisik aroma nın nedeni kişinin yaşlıya olan sevgisi de olabilir. Bebek teninin, güzel kokusunun son donemi gibidir yaşlı kokusu.
            Bir toplu taşımada yakınlarınızda olan yaşlıyı hemen farkedip, kokusunu alabilirsiniz. Tabii şanslıysanız bu yaşlı pamuk, kolonya kokulu yaşlıdır. Diğer tür yaşlı hem kendine hem size büyük sıkıntı yaratır. Bir yandan üzülüp bir yandan da iğrenirsiniz. Yaşlıların bu kokularının oluşumunda direkt olarak onların bir suçu yoktur. Zamansız kaybedilmiş hayat arkadaşı, vefasız evlatlar bu kokunun oluşum sürecini ve baskınlığını hızlandırır. Bazısı yardım da talep etmez, elinden geleni yapar ama bu kokuya neden olamaz.
            Aslında şu şekilde düşünürsek. Belli başlı bir yaşlı kokusu yoktur. Sözde ortaya çıkan bu " yaşlı kokusu " bizim için yıllar boyunca yemekler hazırlayan, tatlı çeşitlerinde üstüne olmayan, üstümüzü başımızı tertemiz yapan büyükannelerimizin yemek kokularıdır. Bizim için, bisikletimizi tamir eden, kestane yapan, parklara götüren büyükbabalarımızın güzel kokularıdır.  Onların aslında kokuları değil, yanımızda olamayan, cennetten bize bakan güzel gözlerindeki hatıraları, yaşamımızdaki izleri vardir.



alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder